Hur är det att leva med en sjukdom som tar över hela ens väsen, men som inte syns på utsidan? Hur är det att leva med en sjukdom som ständigt lurar runt ett hörn?

Rebecca Anserud är en av Sveriges främsta föreläsare inom psykisk ohälsa. Hennes mest uppskattade föreläsning handlar hennes bipolära sjukdom och hon har gett bipolär sjukdom ett ansikte genom sin mycket gripande bok Ett bipolärt hjärta. I den berättar hon om hur det är att leva med en sjukdom som ständigt lurar runt ett hörn, som inte syns på utsidan och som kan ta över hela ens väsen….

”Sjukdomen har våldtagit mig flera gånger om, dränkt mig ner i havets djup och hånskrattat åt mig. Orkar du simma upp din jävel? Orkar du? Nej du orkar inte ett förbannat skit, tro inget om dig själv. Du kommer inte att klara det! Jag har känt mig svagast i världen. Legat på golvet som ett litet barn med kniven i handen. Funderat starkt på att ge upp, skära mig i handleden och låta det sista livet sippra ut till en vackrare plats. I dag äger inte sjukdomen mig, jag äger den och jag ska aldrig låta den våldta mig igen …”

Rebecca brinner för att psykisk ohälsa ska bli ett ämne som vi alla ska kunna tala öppet om, att det ska vara lika självklart att prata om psykisk ohälsa som vilken annan sjukdom som helst. Hon jobbar aktivt emot stigmatisering av psykisk ohälsa.

Rebecca är ambassadör för Hjärnkoll, en av Mental Health Runs medarrangörer. Hon uppmanar nu alla att delta i loppet den 8 oktober kl 13 då man kan springa, jogga, lunka eller promenera på en 5 km lång bana kring Djurgårdskanalen och samtidigt stödja kampen för öppenheten kring psykisk ohälsa. Rebecca kommer att vara där och hoppas att även du kommer att vara där!