Eva Backlund hade aldrig sprungit ett lopp i hela sitt liv då hon anmälde sig till Mental Health Run 2015.

Varför sprang du Mental Health Run?
Bara tanken att anmäla mig till ett lopp som har något med springa i namnet kändes främmande, tävla är inte min grej. Men det här handlar ju inte om att prestera så jag deltog, men jag sprang definitivt inte! Tror till och med att jag missade startlinjen. Jag gjorde det för Maria som älskade att tävla och inte längre finns med oss.

Vad betyder loppet för dig?
Att komma dit, att se alla människor och inse att det många av oss har gemensamt är att vi saknar någon. Att vi vill göra något åt att människor mår så dåligt att tar livet av sig, det kändes starkt. Det gav en känsla av att det finns hopp, det är aldrig försent och att livet är en gåva. En insikt och ett stöd som mitt eget tonårsjag hade mått bra av att få. Men vi pratade ju inte om sånt på den tiden.

Den 8:e oktober är det dags för Mental Health Run 2016. Kanske blir det, precis som för Eva förra året, ditt första lopp någonsin? Anmälan är öppen!