Intervjuer

 

Anna Malmqvist, grundare till Mental Health Run

Hur fick du idén?
Jag hade haft en jobbig tid efter att två personer i min närhet tagit sina liv inom loppet av ett par veckor, jag vet därmed hur oerhört hårt det drabbar de som är nära. Och därför ville jag göra något konstruktivt och skapa ett sammanhang där människor med ett intresse för psykisk hälsa kunde samlas på ett avspänt sätt.

Eftersom jag själv gillar att springa har jag upplevt vilken god effekt det har på den psykiska hälsan, det finns ju även forskning som visar samma sak. Så därför blev det ett lopp med koppling till psykisk hälsa.

Varför är MHR viktigt och kan göra skillnad?
Med åren har syftet med loppet fokuserat till att handla om kopplingen fysisk och mental hälsa, vilket ger en annan tydlighet och MHR är en bra plattform för att mötas.

Sen är det också ett väldigt prestigelöst lopp som man deltar i helt på sina egna villkor. Jag blir extra glad när jag ser patientföreningar och psykiatriska mottagningar som gått ihop och tränat för att kunna delta tillsammans, det var exakt det jag hoppades skulle ske när jag drog i gång loppet.

Deltar du fortfarande själv?
Absolut, jag har inte missat ett enda år.