Om Mental Health Run

2015 – 1139 deltagare
2016 – 1121 deltagare
2017 – 887 deltagare
2018 – 1472 deltagare
2019 – 1259 deltagare
2020 – 1149 deltagare
2021 – Anmälan är öppen!

 

 

Styrelsen i den ideella föreningen

Sofie Kis
Ordförande i Mental Health Run. Butiksansvarig

Jag valde att engagera mig i Mental Health Run då jag vill synliggöra hur viktig den fysiska aktiviteten är för vår psykiska hälsa. Har själv varit drabbad då jag i september 2017 kraschade i utmattningssyndrom. Den fysiska aktiviteten var det som räddade mig i många stunder under min sjukskrivning och när jag började må bättre hittade kärleken till löpningen.

Kontakt: sofie.kis@mentalhealthrun.se

 

Jannica Wahlund

Vice ordförande i Mental Health Run. Verksamhetskonsult

Lilly Pohl

Kassör i Mental Health Run. Civilekonom

Jag vill vara engagerad i Mental Health Run, då jag som anhörig till drabbade fått erfara vilken skillnad det gör med regelbunden fysisk aktivitet för psykisk hälsa. Mental Health Run är ett fantastiskt initiativ, där vi tillsammans tar oss runt en vacker bana på 5 km i det tempo man vill. Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, och vi är många som känner någon. Jag önskar att alla känner sig välkomna till det här loppet – oavsett vilken dagsform man är i – bara kom!

 

Helena Kullenberg

Ledamot i Mental Health Run. Sjuksköterska inom psykiatri, doktorand

Jag är psykiatrisjuksköterska och passionerad löpare.
Jag har själv upplevt de psykiska fördelarna med fysisk aktivitet och vill gärna sprida budskapet vidare.

 

 

 

Björn Ericsson

Ledamot i Mental Health Run. Kommunikatör

Jag har sprungit Mental Health Run fyra gånger, 2016-2019 och min arbetsgivare Svenska kyrkan, Stockholms stift har dessa år varit en av huvudsponsorerna för loppet. Mina erfarenheter som deltagare och sponsorrepresentant är mycket goda och jag vill nu engagera mig i styrelsen. Jag har även egen erfarenhet av två längre sjukskrivningar för utmattningssyndrom under 2010-talet. Under den sista 2015 fick jag upp ögonen för vikten av fysisk aktivitet för min psykiska hälsa. Jag tror att Mental Health Run är ett konkret och mycket bra sätt att göra kopplingen mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa synlig och tydlig.

Göran Sundwall

Ledamot i Mental Health Run. Jurist

Mitt engagemang i styrelsen tänker jag rikta mot att utveckla loppet Mental Health Run (MHR) till en bredare publik och därmed vidga kretsen för kunskap och ökad tolerans för olika former och grader av mental ohälsa. Jag  har under många år varit verksam som ledare för stora löpargrupper och i dessa nära kunnat märka den positiva effekt löpning har på såväl fysisk som mental hälsa.
Ses i spåret inför loppet lördag den 19 september!

Julia Åhlin

Ledamot i Mental Health Run. Postdoktor. 

Jag har valt att engagera mig i Mental Health Run eftersom jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ och ett lopp som välkomnar alla. Jag tycker också att det är enormt viktigt att på olika plan lyfta psykisk ohälsa och inte minst den positiva effekt som fysisk aktivitet har. Jag forskar om stress kopplat till psykisk ohälsa och framförallt stress i arbetslivet. Att röra på sig är även ett mycket bra sätt att minska och hantera stress. Tidigare sprang jag många lopp och satsade på att förbättra mig, men nu tycker jag att det absolut viktigaste med löpningen och annan träning är att göra det för att må bra mentalt. Jag ser fram emot arbetet med Mental Health Run och hoppas verkligen att Du vill anmäla dig till årets lopp!

Johanna Hennberg

Ledamot i Mental Health Run. Föreläsare, (H)järnkoll Ung.

Jag blev engagerad i Mental Health Run genom att jag gick loppet 2017, och fick även personlig kontakt med Madeleine då vi medverkade i samma SVT-inslag om tränings positiva effekt för folk som lider av psykisk ohälsa. Ett speciellt perspektiv jag erbjuder som styrelseledamot är att jag har brukarerfarenhet av psykisk ohälsa, och att jag föreläser om denna som attitydambassadör i (H)järnkoll Ung. Därför brinner jag för allt som har med förbättrade förutsättningar för oss, inklusive fysisk träning som en del av patientens rehabilitering.

Sara Boman

Ledamot i Mental Health Run. Arbetsledare 

Att engagera mig i Mental health run känns som en självklarhet då jag som Hälsovetare brinner för att främja god hälsa i samhället och jag som löpare vill sprida glädjen i den fysiska aktivitet. Hälsa är för mig väldigt beroende av vårt psykiska välmående, vårt samspel med andra och upplevelsen av oss själva och vår omgivning. Jag vill gärna tro att vi genom att fokusera på det som är friskt kan påverka livet till något positivt. Därför tycker jag att Mental health run är ett fantastiskt verktyg för att synliggöra kopplingen mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa.

Louise Scheja

Suppleant i Mental Health Run. Projektledare 

För mig var det en självklarhet att engagera mig i Mental Health Run.
Jag tycker att det är viktigt att vara med att belysa och stötta vikten av hur stor betydelse, regelbunden fysisk aktivitet, har på vår psykiska hälsa.
Fysisk träning kan bidra till att behandla och förebygga psykisk ohälsa. 
Jag är själv en väldigt aktiv person när det kommer till träning och friluftsliv och vet vilken kraft och energi jag får utav det.
Rekommenderar en anmälan till ett betydelsefullt lopp! 

Varför Mental Health Run?

Det behövs ofta inte några radikala förändringar av den fysiska aktiviteten för att se positiva förändringar i den mentala hälsan.

Det beror förstås på vilken nivå av aktivitet du utgår ifrån. Att promenera, springa eller på annat sätt komma upp i puls i 30 minuter tre dagar i veckan har visat sig minska lindriga eller medelsvåra depressiva tillstånd och även minska ångest. Svårare tillstånd behöver ofta medicinsk eller psykoterapeutisk behandling och den fysiska träningen ersätter inte dessa behandlingar, men den kompletterar behandlingarna och har även positiva bieffekter på den fysiska hälsan, exempelvis på hjärt- kärlhälsan.

Det har även visat sig att fysisk, pulshöjande träning förbättrar minnesfunktion och funktioner som ofta kan vara påverkade vid olika former av psykisk ohälsa. Fysisk aktivitet kan bidra till att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, genom att minska stressnivåer och stärka personens motståndskraft mot utveckling av psykisk sjukdom.

“Fysisk aktivitet får därför betraktas som en del i att förebygga och behandla psykisk ohälsa.”

Det är viktigt att påpeka att det inte är ditt eget fel att du drabbas av psykisk ohälsa, och det är inte enbart avsaknad av fysisk aktivitet som leder till mental ohälsa, utan det är ofta en kombination av genetiska, sociala och psykologiska faktorer som leder till att man utvecklar psykisk ohälsa. Även ekonomiska faktorer och olika livshändelser påverkar den mentala hälsan.

Det är också viktigt att komma ihåg att vi har olika förutsättningar att utföra fysiska aktiviteter beroende på olika mentala och fysiska funktionsvarianter. Fysisk aktivitet får därför betraktas som en del i att förebygga och behandla psykisk ohälsa. En liten, regelbunden ökning av den fysiska aktiviteten kan innebära en stor förbättring av din psykiska hälsa och ge dig en större motståndskraft mot psykisk ohälsa.

Det kan vara svårt att ensam klara av att ta sig iväg och träna, och därför vill Mental Health Run erbjuda en gemenskap och hjälpa till att hitta vägar till stöd för att komma i i gång med och bibehålla fysisk aktivitet i vardagen.

Mental Health Run vill verka för att fler människor är fysiskt aktiva och för en förbättrad mental hälsa genom fysisk aktivitet.

Hur Mental Health Run kom till

Vad säger man till personer vars närstående har tagit sitt liv?
Hur förklarar man att sjukdom kan drabba hjärnan, på samma sätt som det drabbar andra organ i kroppen

Detta är frågor jag ställts inför, i mitt arbete som läkare på en psykiatrisk klinik, men under våren 2015 ställs jag även inför dessa frågor som närstående.

När personer i ens närhet drabbas av psykisk ohälsa så inser man snabbt hur mycket tabu, fördomar och okunskap som fortfarande finns kring psykiatriska sjukdomar. Det är våren 2015 och trots att vi med avancerade tekniker kan undersöka vad som händer i hjärnan vid flera psykiatriska tillstånd, har vi fortfarande svårt att prata om det.

Själv har jag, en envis sporthatare, upptäckt löpningen och någonstans i Nackareservatet, utan vare sig en människa eller en pulsklocka i sikte, kommer jag på idén; jag ska ordna ett lopp.

Mina kreativa kollegor i STP fastnar direkt för idén och tillsammans med reklambyrån A New Dialogue, Hjärnkoll, Suicide Zero och SPF tar vi de första stegen till världens första Mental Health Run. Fem månaders senare står jag där i startfållan tillsammans med representanter från brukarföreningar, personer med egna erfarenheter av psykisk ohälsa, vårdpersonal, forskare och andra med ett intresse för psykisk hälsa och är så stolt över alla som jobbat med projektet.

Idag är Mental Health Run ett nätverk av olika organisationer över hela landet, som alla arbetar för bättre psykisk hälsa. Med flexibla priser och ett stort mått öppenhet och acceptans kring människors olikheter vill vi skapa en plats där alla är välkomna och tillsammans tar vi dagligen steg mot mindre stigma och bättre psykisk hälsa. Kom med oss på vägen!

Hälsningar,
Anna Malmqvist, initiativtagare av Mental Health Run